zeměpisně-naučná
cyklistická hra

Milí cyklovýletníci,

i v roce 2018 se můžete zúčastnit zeměpisně-naučné cyklohry. Pro letošek jsem změnil pravidla, která mírně upozaďují soutěživý prvek cyklohry a zdůrazňují její společenský rozměr. Princip zůstává stejný, na počátku každého měsíce naleznete na stránkách indicie daného výletu, na jejichž základě máte uhodnout zajímavé místo v našem okolí. Změnou ovšem je, že na místě již nebudou schovány tokeny a nemusíte se, mnohdy v dešti a chladu, hnát, abyste tam byli první a získali co nejvíce bodů. Stačí mi poslat Váš tip a v případě, že bude správný, budete mít nárok na malou cenu, typicky pivo či jinou pochutinu. Na zajímavé místo se pak pojede společnou vyjížďkou v definovaném termínu, který bude na stránkách uveden. Na konci nebo v průběhu vyjížďky obdržíte případnou malou cenu. Ano, pozorný čtenář správně pochopil, že úspěšný řešitel, který nebude na vyjížďce nedostane nic a cena propadá. Na společnou vyjížďku jsou samozřejmě zvaní i neúspěšní řešitelé, pro které bude do poslední chvíle překvapením cíl etapy.

Aleš Mikula


1. etapa

(květnová)

1. května 2018

2. etapa

(červnová)

1. června 2018

3. etapa

(červencová)

1. července 2018

4. etapa

(srpnová)

1. srpna 2018

5. etapa

(zářiová)

1. září 2018


5. etapa - zářiová ( Pomník )

( 1.9.2018 - 30.9.2018 )


Milí cyklovýletníci,

prázdniny jsou za námi a tak je tu poslední etapa naší cyklohry. Při volbě posledního cíle jsem vzal v úvahu připomínky, že příliš vzdálený cíl některé cyklisty odrazuje od společné vyjížďky. Také je tu fakt, že v září se den již zkracuje a na výlet není tolik času. Potenciální piknik to nicméně jakkoliv neomezuje (všichni máme na kolech světla, že).

Poslední etapa je inspirována neblahými událostmi roku 1866. Válečná vřava se prohnala Trutnovskem a skončila krvavým masakrem u Chlumu. Tuto událost připomíná v okolí Trutnova mnoho památníků a pomníčků. Právě takový pomníček je cílem našeho cyklovýletu. Trasa je to krátká a relativně pohodová. Hlavními a jedinými indiciemi jsou přiložené fotky.

Předběžný termín výletu stanovuji na čtvrtek 27.9. od 16:30. Výlet můžeme spojit s tradičním posezením a uzavřením cyklistické sezóny.


Aleš Mikula


4. etapa - srpnová ( Studánka )

( 1.8.2018 - 31.8.2018 )


Milí cyklovýletníci,

teplé letní dny a večery přímo vybízí k projížďce a proto je tu další tip.

Cílem srpnové etapy je zázračná studánka, která, jak praví legenda, navrátila slepé ženě zrak. Věhlas této události se rychle šířil a tak byla v blízkosti postavena kaple a následně poutní kostel zasvěcený Panně Marii a křížová cesta. Po odsunu německých obyvatel kostel chátral, po revoluci se zejména díky darům původních německých rodáků místo znovu probouzí k životu. Nedávno byl areál doplněn i odpočinkovým zastavením se symbolickým významem. Pět dřevěných žeber symbolizuje pět prstů lidské ruky. Jen člověk rozhoduje, jestli jeho ruka bude tvořit nebo bořit. Kruhové sezení symbolizuje koloběh života horní kruh pak nebe či vesmír sevřený prsty. V blízkosti se také nacházejí nezvyklé viklany, jak dokumentuje obrázek.

Společná vyjížďka by mohla být např. 22.8., musíme však ještě stihnout odloženou červencovou.


Aleš Mikula


3. etapa - červencová ( Slunečná stráň pod Kravím vrchem )

( 1.7.2018 - 31.7.2018 )


Milí cyklovýletníci,

dostali jsme se do prázdninové části hry, kdy počasí přímo vybízí spojit cyklistiku s grilováním, letními zahrádkami, vinnými sklípky, pikniky a podobně. Proto jsem červencovou etapu rozdělil do dvou částí.

Části první - cyklovyjížďka:

Cílem relativně krátké a rychlé cyklovyjížďky je místo, odkud je jeden z nejhezčích výhledů na Krkonoše. Výhled vidíte na přiloženém obrázku. Zajímavostí, která Vás na toto místo dovede je kaple uprostřed louky, ze které zůstaly v dnešní době již jen základy. Zaujalo mě, že kapli v 60 letech zničili záměrně navedení pionýři. Nebudu uvádět, komu byla kaple zasvěcena, google pak veškeré hledání degraduje.

Část druhá - cyklopiknik:

Po první části dojedeme na zahradu u Mikulů, kde budeme míst šanci si posedět u drobného občerstvení. Hlavním bodem bude ochutnávka degustačního setu z vinařství Tomáš Krist - Kristovy poklady. Degustační sada, která Vám pomůže vybrat Vaše oblíbené víno zahrnuje následující vzorky.

  • Ryzlink rýnský 2013, suché, pozdní sběr
  • Rulandské šedé 2012, polosladké, výběr z hroznů
  • Pálava 2015, sladké, výběr z bobulí
  • Cabernet Sauvignon rosé 2012, polosladké, výběr z hroznů
  • Frankovka 2015, suché, výběr z hroznů
  • Dornfelder 2012, suché, výběr z hroznů

Věřím, že Vám vína budou chutnat, když ne tato, existují i jiné volby.

Termín vyjížďky předběžně stanovuji na středu 18.7. od 16:30 hodin.


Aleš Mikula


2. etapa - červnová ( Zřícenina kostela Panny Marie )

( 1.6.2018 - 30.6.2018 )


Milí cyklovýletníci,

společná vyjížďka v první etapě se vydařila, počasí nám přálo a jak jsem avizoval, trasa byla nenáročná a krátká. V druhé etapě vzdálenost i náročnost mírně navýšíme.

Cílem druhé etapy je ruina bývalého barokního kostela Panny Marie. Tento jednolodní barokní kostel byl při reformách nařízením Josefa II uzavřen a od té doby chátrá. Střecha byla z bezpečnostních důvodů sejmuta již v předminulém století a nyní je obvodové zdivo zarostlé v okolním porostu. Místo má velmi podmanivou až magickou atmosféru. Dalším návodem Vám můžou být přiložené fotografie.

Předběžně stanovuji termín výletu na 27. června opět od 16:30 hodin. V této etapě bude první správně tipující odměněn věcnou cenou - sportovním energetickým nápojem NamedSport Hydrafit. Těším se na Vaše tipy.


Aleš Mikula


1. etapa - květnová ( Klausův - Těsný důl )


Milí cyklovýletníci,

cílem první etapy je údolí pojmenované ... ne, po králi, ale po presidentovi. I když zrovna tenhle president by králem hrozně rád byl. Jedná se o jedno z nejmalebnějších údolí v našem okolí. Jeho krása vedla za Rakouska-Uherska jeho majitelku k tomu, že v údolí rozmístila kamenné lavičky a u vstupu do údolí vybírala vstupné. Scenérie údolí se velmi často fotí do velkoplošných kalendářů s přírodními motivy. Dnes je údolí volně přístupné, do první části se dá vjet na kole až k odpočinkovému altánu. Tam je cíl naší cesty.

Tyto indicie by měly k určení cíle květnové etapy stačit. Budu se těšit na Vaše tipy.


Aleš Mikula

TOPlist

© Aleš Mikula, © Havlis