zeměpisně-naučná
cyklistická hra

Milí cyklovýletníci,

po roční přestávce odmlky znovu ožívá zeměpisně-naučná cyklistická hra, kterou po dva roky organizoval Aleš. Podoba hry ovšem dozná několik změn. V nadcházejícím ročníku budete mít příležitost stát se aktivními tvůrci této hry. Každý bude mít jednu možnost zašifrovat textem či fotografií určité zajímavé místo v okolí Trutnova a v podobě těchto indicií nechat ostatní účastníky trápit své mozkové závity a poté protáhnout svalstvo na bicyklu.
Soutěž proběhne od 1.4.2020 do 30.9.2020. Na každý měsíc bude vypsaná jedna etapa, tj. celkem je k dispozici 6 etap. Každý má pouze jednu možnost rezervovat si pro svůj tip volný termín. V tuto chvíli již není k dispozici hned ten první, čili duben, který si rezervoval Aleš.
Pokud tedy máte zájem a chcete se do hry zapojit, pošlete svou rezervaci konkrétního termínu, o který máte zájem. Indície je poté nutno zaslat na můj mail nejpozději týden před začátkem etapy. Cílem etapy by mělo být zajímavé místo v okolí. Omezení je pouze ve vzdálenosti, kdy by cesta tam i zpět neměla přesáhnout 60 km. Bodování žádné není.
Indície budou zveřejněny na webových stránkách vždy k prvnímu dni v daném měsíci. Své tipy s určením místa pošlete majiteli trasy a ten vám sdělí, zda váš tip je správný, či nikoli. Na webu bude zobrazen počet správných tipů. Majitel trasy zveřejní v dostatečném předstihu termín společné vyjížďky bude, též bude na webu. Kdo místo neuhádne a bude se chtít zúčastnit společné vyjížďky, pojede tzv. naslepo.


1. etapa

autor: Aleš Mikula

Stříbrný důl

2. etapa

autor: Daniel Havelka

Křížová cesta

3. etapa

autor: Jakub Horák

Jánská studánka

4. etapa

autor: Hynek Brázda

Suchý Důl

5. etapa

autor: Martin Vávra

Kaple Poštovní Dvůr

6. etapa

autor: Aleš Mikula

hřbitov


6. etapa - hřbitov

autor: Aleš Mikula

( 1.9.2020 - 30.9.2020 )







Tipy:
OK: 4 / NOK: 1

Milí cyklovýletníci,

zářiová etapa cyklohry nás opět po čase zavede do poválečného období, kdy v tomto regionu docházelo k masivnímu odsunu původního německého obyvatelstva. Nejenom, že původní obyvatelstvo bylo vyhnáno, ale i jejich domy byly srovnány se zemí. Aktivním zásahem nově příchozích zmizely z map celé vesnice.

V dnešní době se objevují různé aktivity, kdy dochází k odhalení a zpřístupnění zbytků toho, co po původních obyvatelích zbylo. Jde o připomenutí kořenů tohoto kraje a věřím, že jde také o symbol vzájemného smíření. Místo, kam nás tato etapa zavede je toho typickým příkladem. Ještě nedávno šlo o zcela zarostlé rumiště, kde by procházející nehledal původní hřbitov celé vesnice. Dnes je místo vyčištěno od náletových mnohdy letitých dřevin a jsou také vyčištěny a odhaleny původní hroby. V blízkosti je romantický most, přes který se k hřbitovu chodilo, dnes již ve značně dezolátním stavu. Přiložené fotografie Vás jistě navedou. Těším se na správné odpovědi.

Aleš



5. etapa - Kaple Poštovní Dvůr

autor: Martin Vávra

( 1.8.2020 - 31.8.2020 )




Tipy:
OK: 7 / NOK: 0

Srpnová etapa naší hry nás zavede přes hory a doly do míst, kudy vedla historická poštovní stezka ze Dvora Králové na Vrchlabí.

Proč vedla po kopcích místo pohodlnější cesty podél řeky jsem se z pramenů nedozvěděl. Byla to nicméně cesta rušná a nebezpečná, blízko cíle naší cesty je vyznačeno místo, kde byl přepaden kočár s místní paní šlechtičnou, ta lapky okradena a zneuctěna bídně v lese zahynula. Kteréžto místo je osazeno na její památku křížem.

Nedaleko bývalé přepřahací stanice se nachází ukryta v hlubokém lese pozoruhodná kaple, postavená někdy kolem roku 1900 místním továrníkem na místě, kam si mnozí obyvatelé chodili pro zázračné uzdravení ze svých revmatických potíží vodou z lesní studánky.

Není tedy divu, že kapli pojmenovali stejně jako kapli ve slavných Lurdech.

První tři úspěšní luštitelé se mohou těšit na svlažení hrdla zlatavým mokem v péči a na náklady autora etapy.


Společná vyjížďka proběhla ve středu 26.8.2020.

4. etapa - Suchý Důl

autor: Hynek Brázda

( 1.7.2020 - 31.7.2020 )




Tipy:
OK: 9 / NOK: 0

Cíl červencové etapy se nachází v chráněném území národního parku. Kraj má na první pohled velmi přívětivou a uklidňující atmosféru, malebné kouty ohraničené citlivě opravenými historickými domy, nečekané výhledy do krajiny. Většina původních obyvatel se zde živila chovem dobytka a polním hospodařením, a to až do roku 1947, kdy většina obyvatel zmizela. Každoročně se v této lokalitě pořádají tradiční setkání chalupářů s přáteli trojúdolí, jehož součástí je i zábavně naučná interaktivní procházka proti proudu času určená pro všechny věkové kategorie.

Jedná se také o geologicky zajímavou lokalitu. V podloží je kvalitní vápenec (mramor, dolomit), který se tady ještě v nedávné minulosti těžil. A to už se dostáváme do cíle naší etapy. Toto místo lze lehce přehlédnut, protože se k němu musí odbočit z místní komunikace, překonat závoru a vyšlápnout krátký kopec. Při pohledu na množství vody by člověk vůbec neřekl, že by se místo mělo jmenovat, tak jak se jmenuje. Pohled je překvapivě úchvatný, proto vřele doporučuji se na toto místo vydat.

První tři správně tipující odměním zlatavým mokem při posezení na konci etapy v restauraci Dvoračka, která by se měla otevřít koncem června.

Hynek


Společná vyjížďka proběhla ve čtvrtek 16.7.2020.

3. etapa - Jánská studánka

autor: Jakub Horák

( 1.6.2020 - 30.6.2020 )






Tipy:
OK: 9 / NOK: 1

Cílem třetí, červnové, etapy naší Cyklo hry bude místo, které již delší dobu nevypadá tak jako v dobách své největší slávy. Uprostřed lesa, zarostlé a zpustošené. První zmínky sahají již do počátku 16. století, jelikož místo přitahovalo svou pozornost díky léčivým účinkům vod, které zde pramení. Od z počátku poutního místa se postupem času stalo i místem rekreačním a ještě na počátku minulého století zde fungovala restaurace. V šedesátých letech se zde pořádaly dětské tábory a fungovalo i koupaliště. Současný neutěšený stav si prohlédneme na společné vyjížďce, která nás zavede na samé hranice panství, které si svého času ohraničil kameny jistý hrabě, jehož jméno zde snad ani nemusím uvádět. Na některý z nich se můžeme rovněž podívat. Tím výčet zajímavostí z této lokality nekončí, neb své stopy zde zanechala i bitva prusko-rakouské války. Místo chmelového osvěžení najdeme v nedaleké hospůdce, kde první 3 správné tipující tímto mokem odměním.

Aktualizace (23.6.2020): Pokud existuje ještě někdo, kdo si s cílem stále láme hlavu, poskytuji bližší nápovědu: Hospoda, jež byla součástí svého času fungujícího komplexu, nesla název po jeho majiteli U … - jedná se o zvíře, které je i součástí znamení zvěrokruhu a to hned tím prvním v pořadí.

Jakub


Společná vyjížďka proběhla ve středu 1.7.2020.

2. etapa - Křížová cesta (Temný Důl)

autor: Daniel Havelka

( 1.5.2020 - 31.5.2020 )





Tipy:
OK: 13 / NOK: 0

Než začneme hledat cíl květnové etapy, je dobré říci, že v okolí je více zajímavých objektů, které úzce souvisí s naším cílem. Jeden z nich patří k jednomu z nejstarších objektů ve své kategorii ve východních Krkonoších. Navštívit tuto oblast se doporučuje všem lidem, protože voda v přilehlé nádrži má podle pověsti léčivou moc, což je první zajímavost této etapy.

A teď něco z historie. Cíl květnové etapy byl postaven ve druhé polovině 19. století a lze jej rozdělit na čtrnáct částí. 11 let před mým narozením byl náš cíl po přírodní kalamitě dosti poničen. V dalších letech se na bídném stavu podepsali také vandalové, kteří části objektů rozházeli po okolí. Doslova nezůstal kámen na kameni. Ve stejném roce, kdy českoslovenští hokejisté vyhráli MS v Praze, dala skupina přátel jednotlivé díly do původní podoby. Na přelomu století obnovili místní lidé všechny objekty v okolí do současné podoby. Z původního stavu se nedochovala jedna socha, ale zejména důležité obrazy, které ovšem nahradil velice netradičním barevným vyobrazením jeden pražský umělec. A to je druhá zajímavost naší etapy (ne ten umělec, ale ty obrazy).

A abych hru trochu okořenil, osobně jsem poblíž vodní nádrže „zakopal“ poklad (taková náhrada za tokeny z dřívějších ročníků), pro který si během května zajeďte. Poklad zde bude uložen až do společné vyjížďky a najdete ho ukrytý ve stráni pod stromem a kamenem pod ním (viz. přiložená fotografie). Vezměte si prosím pouze jeden kousek, aby zbylo i pro ostatní kamarády a truhlu zase schovejte na původní místo.
První tři cyklisty, kteří mi pošlou selfíčko s pokladem a poté pojedou i společnou vyjížďku, hořce odměním!

No a pokud nejste nadšení cyklisti, můžete se sem vypravit i s dětmi pěšky, jelikož se jedná o nenáročný výlet (toto se sice můžete dočíst na internetu, ale cesta k cíli úplně jednoduchá není). A kdo by si chtěl dát ještě více do těla, ten může vystoupat 400 kamenných schodů a navštívit dva kilometry vzdálený hrad.

Dan


Společná vyjížďka proběhla ve středu 27.5.2020.

1. etapa - Stříbrný důl

autor: Aleš Mikula

( 1.4.2020 - 30.4.2020 )




Tipy:
OK: 6 / NOK: 2

Milí cyklovýletníci,

po roční odmlce se Vám opět hlásím s cyklistickou zeměpisno-naučnou hrou. Jak jste se již dověděli ještě jsme zvýraznili socializační rozměr hry a nyní se můžete sami zapojit a pozvat kolegy na nějaké zajímavé, Vašemu srdci blízké místo. Sám jsem v minulém roce pár perel nasbíral a v první etapě se podíváme k jedné z nich.

Podhůří Krkonoš bylo vždy bohaté na nerostné suroviny a tak zde můžeme pozorovat stopy hornické činnosti napříč historií. Největší stopu do krajiny pochopitelně udělala těžba černého uhlí, dnes ale hledáme místo, kde se těžily mnohem vzácnější kovy - zlato, stříbro a měď. Je s podivem, že všechny kovy se těžili přibližně na stejném místě byť s odstupem několika set let. V prvním dole, který zde vznikl již v 8. století se těžilo zlato. Po zlatu je také dnes místo pojmenováno. O pár staletí později následovalo stříbro (galenit), a měď (malachit) se zde těžila ještě v padesátých letech minulého století. Pak byl důl pro malou výtěžnost zavřen. Na obrázku vidíte štolu stříbrného dolu, která se zcela výjimečně otvírá i pro návštěvníky. A to je cíl první etapy.

Aleš Mikula


Společná vyjížďka proběhla v úterý 28.4.2020.

TOPlist

© Alex Mikulski, © Havlis