zeměpisně-naučná
cyklistická hra

1. etapa

autor: Radovan Sadílek

Jilm horský

2. etapa

autor: Jan Slavík

Šestiboká kaplička

3. etapa

autor: Aleš Mikula

Památník bitvy 1775

4. etapa

autor: Martin Vávra

Čermná

5. etapa

autor: Daniel Havelka

Osada Liščí vrh

6. etapa

autor: Jan Slavík

???


6. etapa

autor: Jan Slavík

( 1.10.2021 - 31.10.2021 )



Tipy:
OK: 7 / NOK: 0

Cílem říjnové vyjížďky není žádná pamětihodnost nebo významný objekt, je to jen místo na mapě, kde kdysi něco bylo, ale již není.

Jelikož moje červnová hádanka nebyla tak lehká, jak jsem si myslel a úspěšných luštitelů nebylo tolik, rozhodl jsem se, že vám to ulehčím a na podobném principu vytvořím něco lehčího. Je opět potřeba se trochu zadívat do mapy a jet po ní prstem až k cíli.

Správným výsledkem ale není název cíle, ale tři číslice, které s ním vysoce souvisí. Pro první tři úspěšné luštitele budiž odměnou něco, co souvisí s indicí č.1.

J. Slavík


5. etapa - Osada Liščí vrh

autor: Daniel Havelka

( 1.9.2021 - 30.9.2021 )



Pod Liščí horou

Tipy:
OK: 9 / NOK: 0

Tentokrát hledáme nedalekou malou osadu, která byla založena v 18. století a váže se k ní zajímavá legenda.

K malebnému místu není cesta úplně jednoduchá, protože je umístěno téměř na vrcholu hory. Navíc z jedné strany se jedná o cestu nezpevněnou, probíhající zalesněnou přírodou a ze strany druhé je sice asfalt, ale s velice prudkým sklonem. Cestu procházející středem osady lemují z obou stran malebné domky, převážně dřevěné roubenky. V okolí osady najdeme např. vysílač, studánku, kříž či chráněné stromy.

V místě, které hledáme, se nachází jen pár chaloupek, přičemž u každé z nich můžeme najít jednu specifickou zajímavost vztahující se k legendě.

Tak držím palce při hádání a těším se se všemi na konci září na cyklovýlet… ten šílenej kopec za tu dřinu rozhodně stojí! :-)

Dan


Společná cyklo vyjížďka se uskutečnila ve středu 20. října.

4. etapa - Čermná

autor: Martin Vávra

( 1.8.2021 - 31.8.2021 )



www.obec-cermna.cz

Tipy:
OK: 5 / NOK: 0

Poslední středu měsíce srpna vyrazíme společně (tedy pokud se nic zlého nestane) do obce, kde není vlastně nic zvláštního. Až na to, že ji více jak 200 let vlastnili a spravovali cikáni, tedy Cikáni. Jinak je vše, jak má být, kostel u hřbitova nese jméno patrona české země a hospoda je přes ulici……

Uhodnout lokalitu těžké nebude, takže se těším na tři nejrychlejší googliče :-). Těm v té hospůdce uhradím pivečko. A pro všechny, co pojedou možná přijde další překvapení, kdo ví……….

Cyklistice zdar!


Společná cyklo vyjížďka se uskutečnila 25. srpna.

3. etapa - Památník bitvy 1775

autor: Aleš Mikula

( 1.7.2021 - 31.7.2021 )



Tipy:
OK: 4 / NOK: -

Milí cyklovýletníci,

cíl, ke kterému v červencové etapě míříme je vzpomínkové pietní místo velké bitvy, která měla zásadní vliv na uspořádání nejen tohoto kraje. Všem kterým se ihned vybavil v hlavě rok 1866 mohu sdělit, že jsou úplně vedle a tentokráte jde o úplně jinou bitvu. Co možná překvapí je fakt, že jde o bitvu mnohem tragičtější a z hlediska následného historického vývoje daleko zásadnější. Pro mě samotného je záhadou, proč je bitvě v roce 1866 dávána taková pozornost a o námi zmiňované události se veskrze mlčí. Jenom pro představu a srovnání uvádím, že zatímco počty vojáků byly v obou bitvách srovnatelné (64 tisíc versus 70 tisíc), tak počet obětí na životech byl u hledané události bezmála dvojnásobný (6 tisíc versus 11,2 tisíce). Konkrétní dopad na naši historii u hledané události uvádět nebudu, to byste měli příliš lehké. Možná snad jen napovím, že tehdejší vládnoucí garnitura i přes velmi dobré podmínky a počáteční úspěchy bitvu prohrála.

Hledáme tedy místo s pamětní deskou připomínající zmíněnou událost. Vlastní místo, bohužel, příliš půvabu nepobralo, vynahradíme si to tedy zajímavou cestou k němu a zpět. Třem prvním úspěšným hledačům věnuji pěkný článek detailně popisující událost ihned a točené pivo při posezení na závěr vyjížďky.

Aleš


Společná cyklo vyjížďka se uskutečnila 11. srpna.

2. etapa - Šestiboká kaplička

autor: Jan Slavík

( 1.6.2021 - 30.6.2021 )




Tipy:
OK: 5 / NOK: 6

Věřím, že cíl trasy bude znát velká část z těch, kteří se pohybují pěšky či na kole po okolí Trutnova, neboť to není nijak daleko a určitě jste tam už byli. Znalcům bude jistě stačit krátký pohled na poslední indicii a budou „doma“. Pro ostatní, kteří nejsou úplní znalci okolí přidávám další nápovědy, které vás k cíli spolehlivě dovedou.

A aby to nebylo úplně jednoduché, tak mi luštitel musí sdělit přesný dvouslovný název cíle, který na dvou nejpoužívanějších mapových podkladech není přímo uveden. Dá se ale najít na jiných, méně používaných mapách nebo vyluštit z nápovědy. Každý luštitel má, v případě že se netrefí do přesného názvu pouze jeden pokus denně.

První tři úspěšní luštitelé, kteří mi sdělí správný název cíle vyjížďky budou odměněni, viz indicie č.4. Věřím, že mezi nimi bude i Dan Havelka, speciálně kvůli kterému jsem tuto šifru připravil. Termín společné vyjížďky bych pak viděl symbolicky dle indicie č.2. a v cíli si povíme pár slov o málo známé historii blízkého okolí

J. Slavík


Společná cyklo vyjížďka se uskutečnila 29. června.

1. etapa - Jilm horský

autor: Radovan Sadílek

( 1.5.2021 - 31.5.2021 )






Tipy:
OK: 6 / NOK: 4

Pandemie - ?

Všichni jsme již unaveni a nešťastni z pandemie, která lidský druh sužuje již více než rok a brání nám užívat života plnými doušky. Mnozí se ocitli v existenčních problémech, mnohé poznamenal těžký průběh nemoci a bohužel, mnohým nemoc vzala někoho blízkého.

V průběhu věků je jednou za čas postižen epidemií či pandemií, téměř každý živočišný i rostlinný druh na zemi. Kruté, ale zdá se, že nevyhnutelné.

Chtěl bych vás zavést na místo kde dlí pamětník pandemie takové síly, že pandemie COVID-19 je ve srovnání s ní přátelskou tetičkou, která lidstvu působí drobné nepříjemnosti, když sem tam opomene si zakrýt ústa při kýchnutí.

Nemoc se v téměř neškodné formě poprvé objevila ve 30. letech 20. století. Později zmutovala do formy epidemické a v 60. až 80. letech 20. století se prohnala celým světem v plné síle. V Evropě zahubila 98% postiženého druhu. Náš pamětník tedy patří mezi 2% šťastlivců, kteří přežili smrtící vlnu zákeřné nemoci.

Ačkoli okolí místa je krásné a krásné bylo do nedávna také místo samotné, dnes tomu již je bohužel trochu jinak. Místo postihla další pohroma, ale náš pamětník byl ušetřen a místo stále stojí za navštívení, zastávku na cyklo výletu.

Místo není zakresleno na žádné mně známé mapě. Je v celkem rozumné dojezdové vzdálenosti. Jedna z cest je vhodná také pro silniční kola. Věřím, že někteří z vás o místu vědí, znají tedy i výše uvedený smutný příběh a mohou tedy zvesela vyrazit při nejbližší příležitosti. Jsem si téměř jist, že každý z vás kolem místa buď prošel nebo projel.

K odhalení identity pamětníka a rozluštění příčiny zdecimování jeho druhu by měl pomoci výše uvedený text. K určení místa, kde pamětník dlí, potom pomůže obrázková legenda, kterou předám každému, kdo mi správně sdělí identitu a příčinu. Těm, kteří identitu a příčinu nerozluští do 12. května, by mělo pomoci vložení obrázkové legendy na tyto webové stránky. Věřím, že poté již nebude bezradný nikdo, a kdyby přeci, 19. května vložíme další indicie.

Odměnou pro první tři správně identifikující pamětníka a příčinu zdecimování jeho druhu, budiž jeden Krakonoš lahvový jedenáctistupňový, který bude k vyzvednutí u mě kanceláři.

Odměnou pro první tři doloživší návštěvu pamětníka fotodokumentací a případně GPS záznamem, budiž dle výběru buďto 50g Sáďovy sušené vepřové panenky nebo 50g Sáďových sušených jablek, též k vyzvednutí u mě kanceláři.

Radovan


Společná cyklo vyjížďka se uskutečnila ve středu 2. června.

TOPlist

© Alex Mikulski, © Havlis