zeměpisně-naučná
cyklistická hra

1. etapa

autor: Libor Smola

rozhledna Žaltman

2. etapa

autor: Jakub Horák

Zřícenina evangelického kostela

3. etapa

autor: Jan Slavík

Růžový palouček

4. etapa

autor: Martin Vávra

Pomník (Záboří)

5. etapa

autor: Radovan Sadílek

rybník v Prkenném Dole

6. etapa

autor: Aleš Mikula

Křížová cesta Chvaleč


6. etapa - Křížová cesta Chvaleč

autor: Aleš Mikula

( 1.10.2022 - 31.10.2022 )



Tipy:
OK: 11 / NOK: -

Milí cyklovýletníci,

poslední letošní etapa nás opět nasměruje k sakrální architektuře, které je v našem okolí požehnaně. Je také smutným pravidlem, že z velké části jsou architektonické památky ve značně zbědovaném stavu. Soudím, že za to zejména může přetrhaná historická kontinuita sudetského pohraničí. Nyní budeme hledat zbytky křížové cesty tzv. kalvárie. Místo nebudu nijak speciálně popisovat, musíte si vystačit s fotografiemi některých zastavení. Z jednotlivých zastavení zbyly pouze kamenné podstavce s čísly, obrazy s výjevy poslední cesty Páně jsou patrně zničeny. Samotná křížová cesta je umístěna v poměrně prudkém a místy kamenitém úvozu mezi dvěma silnicemi. My do úvozu najedeme shora a pojedeme proti jejímu směru.

Abychom stále nehodnotili pouze práci s Google rozhodl jsem se, že nyní dám důraz na cyklistické dovednosti účastníků. Pivo tedy obdrží každý, kdo celý úvoz od silnice k silnici sjede bez vyšlápnutí z důvodu jezdecké chyby. Průměrně zdatný biker by s tím neměl mít problém, Kuba si s sebou vezme peníze.


5. etapa - rybník v Prkenném Dole

autor: Radovan Sadílek

( 1.9.2022 - 30.9.2022 )


Tipy:
OK: 7 / NOK: 3

Omlouvám se, trochu jsem zazdil přípravu 5. etapy, respektive úplně jsem se na to vys…!

Když jsem teď narychlo hledal místo, které by bylo něčím zajímavé, nevím proč, ale napadlo mě místo, které je zajímavé možná jen pro mě. Vrylo se mi do paměti především, ale zdaleka ne pouze, událostí, při níž jsem téměř přišel o svůj bídný život.

Místo už bych tedy měl… Jak mu přidat na zajímavosti také pro ostatní… nevím, snad si každý to své najde.

V bezprostřední blízkosti místa, po několik století fungovalo a prosperovalo, jedno z běžných průmyslových odvětví. Počátky tohoto průmyslu zde lze datovat již někdy do 16. století. V době největšího rozkvětu byly vyrobené produkty dodávány třeba i do Vídně a Budapešti a ve společnosti pracovalo cca 80 zaměstnanců. Podnik byl uzavřen v roce 1946 a stroje a zařízení převezeny do Bohuslavic a Svobody nad Úpou.

Místo samotné disponuje pramicí.

Nevím, zda je v textu dost indicií. Jsem tedy v průběhu času ochoten nějakou tu indicii přihodit 😊.


Pátá společná cyklo vyjížďka se uskuteční ve středu 5. října, start v 15:30 hodin od vrátnice ZPA.

4. etapa - Pomník (Záboří)

autor: Martin Vávra

( 1.8.2022 - 31.8.2022 )



Tipy:
OK: - / NOK: -

Cílem naší srpnové vyjížďky (na kterou si vyjedeme začátkem září) budiž památníček vztyčený na památku požáru domu V. Jahna:

Kdo pozná místo, bude taky vědět, že občerstvení v příjemné hospůdce je od cíle co by kamenem dohodil.

Někdo je spíš na kapličky než na kameny, tak mu cíl pomůže najít itinerář v nápovědě.

5 prvních úspěšných řešitelů má u mě v hospůdce blízko cíle pivečko či nealko drink dle vlastní volby.


3. etapa - Růžový palouček

autor: Jan Slavík

( 1.7.2022 - 31.7.2022 )



Tipy:
OK: 13 / NOK: 0

Přátelé, vy, kteří jste se vloni zúčastnili Cyklohry, již znáte princip mých hádanek, takže to pro vás nebude nic složitého. Pro nové účastníky přidávám informaci, že se stačí pouze pozorně dívat do mapy a podle přiloženého itineráře se pohybovat z bodu do bodu až k cíli. Trasa vyjížďky je do 20km, takže podle počtu indicíí vychází, že body jsou od sebe vzdáleny v průměru 2,5km, přičemž maximální vzdálenost mezi body je 3,8km.

Cílem vyjížďky je významné místo našich dějin, spojené s naším krajem, které mnozí z vás již určitě navštívili. Ovšem řešením červencové hádanky není název tohoto místa, ale čtyřčíslí, které je s tímto místem neodmyslitelně spjato.

První tři úspěšní luštitelé, kteří mi napíší zmíněné čtyřčíslí má u mě pivo. Termín vyjížďky bude někdy koncem července, vzhledem k dovoleným to ještě doladíme.


Společná cyklo vyjížďka se uskuteční ve středu 3. srpna, start v 16:30 hodin od vrátnice ZPA.

2. etapa - Zřícenina evangelického kostela

autor: Jakub Horák

( 1.6.2022 - 30.6.2022 )



Tipy:
OK: 9 / NOK: 3

Místo, které navštívíme v rámci 2. (červnové) etapy letošní Cyklo naučné hry se ani nepojí s mým mládím, ani k němu nemám vybudovaný citový vztah, ba dokonce jsem tam ani nikdy nebyl, tudíž ani prakticky nemám, co bych vám k němu napsal 😊

Indicie vedoucí k danému místu tudíž budou rovněž velmi strohé, přesto věřím, že pro značnou část z vás i jednoduché, čili očekávám smršť správných odpovědí.

Pro nalezení cíle této etapy bude postačovat pouze přiložený obrázek – nic víc, nic míň.

Všechny správné luštitele, kteří společně se mnou dorazí do cíle etapy odměním chmelovým mokem v příjemné hospůdce poblíž.

Těším se na hojnou účast žíznivých cyklistů. Termín ideálně ještě v červnu.

Jakub


Společná cyklo vyjížďka se uskutečnila ve středu 22. června.

1. etapa - rozhledna Žaltman

autor: Libor Smola

( 1.5.2022 - 31.5.2022 )





Tipy:
OK: 12 / NOK: -

Místo, které navštívíme v 1. etapě, se váže hlavně k mému mládí a k výletům s rodiči nebo kamarády, ale rád se tam občas podívám i v dnešní době. Původní objekt na tom místě byl o pár let mladší než já, přesto začal chátrat o něco dřív. Parta kamarádů ho proto mnoho let udržovala a opravovala, a jeden z nich ho dokonce vybavil třemi kusy kuchyňského nádobí. Příroda ale byla silnější a objekt přes veškerou snahu kamarádů přestal sloužit svému účelu a byl odstraněn. Zachoval se ale v mých vzpomínkách a najdete ho i na mnoha fotografiích na internetu. Místo samotné je nyní turisticky ještě zajímavější a najdete tam mimo jiné i tabulky s vyrytými jmény několika mých kamarádů, kteří objekt udržovali. V odpovědi prosím uvádějte celý název objektu a pokud chcete, tak i den v týdnu od 30. května do 3. června, který by se vám nejlépe hodil na společnou vyjížďku.

Pro zpestření přidávám soutěžní úkol. Prvním pěti účastníkům, kteří pošlou kromě názvu objektu i vyřešené kontrolní písmeno a fotku zmíněných tří kusů kuchyňského nádobí, zaplatím na vyjížďce pivo nebo limo. Počet pokusů o správné řešení je omezen na dvě odpovědi týdně. Kontrolní písmeno je zašifrované stejným způsobem, jako název objektu, a zašifrování má spojitost výhradně s měsícem květnem. Každý pátek budou zveřejňovány k vyřešení šifry nové nápovědy, aktuální počet správných řešení a termín vyjížďky, o který bude největší zájem. První účastník, který pošle s vyřešeným úkolem navíc i fotku svého kola prokazatelně pořízenou letos v květnu na daném místě, dostane zvláštní cenu spolku Trutnov Trails – cyklistickou čelenku nebo plecháček nebo náušnice TT (v barvě dle vlastního výběru) a jeho jméno zde bude zveřejněno. Odměny viz www.trutnovtrails-eshop.cz/darkove-premety/

Společná vyjížďka bude vhodná pro horská a treková kola, dlouhá bude cca 32 km, a na zpáteční cestě bude zastávka na slíbené pivo nebo limo a předání zvláštní ceny. Na Vaše odpovědi a hojnou účast na vyjížďce se těší Libor


Druhá společná cyklo vyjížďka se uskuteční ve čtvrtek 2. června, start v 16:30 hodin od vrátnice ZPA.

TOPlist

© Alex Mikulski, © Havlis